Vroeger was het echt een ding, het doorgeven van je zuurdesem starter. Een soort familierecept dat (letterlijk) altijd in leven bleef, een verbinding tussen generaties. Gemaakt van een beetje meel en water waar je vervolgens ontelbaar veel broden mee kunt bakken. Zo cool!

Tot een paar maanden geleden wist ik eigenlijk niets van zuurdesem moet ik je eerlijk bekennen. Ik denk dat ik niet eens wist dat dit bestond. Eigenlijk heel jammer dat dit soort eeuwenoude tradities verloren gaan. Maar logisch wel, het is immers veel makkelijker om een brood te kopen bij de supermarkt dan zelf aan de slag te gaan. Hetzelfde geldt overigens voor een heleboel producten, fast-fashion, fast-food, fast-tech… Als het maar snel is.
Dus we doen een stapje terug, want voor zuurdesem heb je veel tijd, rust en geduld nodig. Nu scheelt het een hele hoop dat ik geen geduld nodig had om mijn starter tot leven te brengen. Net zoals vroeger, werd deze starter als een soort familierecept doorgegeven. Van een vriendin (die het op haar tijd ook weer van een vriendin had gekregen) heb ik een klein beetje starter mee mogen nemen en een soort spoedcursus zuurdesem gekregen.
En zo was mijn eigen brood-bak-hobby geboren, inmiddels heb ik drie keer een brood gebakken. Poging twee al stukken beter dan de eerste en bij poging drie was er echt een mooi brood uitgekomen. Het is een kwestie van oefenen, uitproberen en ontdekken. En vooral niet teveel stressen, want je ziet wel waar het schip strandt. En uiteindelijk is het altijd lekkerder dan een supermarkt-brood. Ongeacht hoe het er ook uit ziet.


Ik probeer het vol te houden om elk weekend een eigen brood te bakken. Op vrijdagavond maak ik het deeg, op zaterdagochtend in oven en dan kan ik er vervolgens twee dagen van eten! Echt ideaal!
En daarbij heb je ook heel veel zogeheten zuurdesem-discard. Dat is een deel van je starter dat je als het ware steeds moet weggooien omdat je anders véél te veel krijgt. Maar ik heb al wel ontdekt dat je dit helemaal niet hoeft weg te gooien en dat je ook met de discard ontzettend lekkere dingen kunt maken. Zo heb ik al heel veel crackers gemaakt en zelfs geprobeerd om er cinnamon buns mee te maken. Wat een heerlijke hobby is het toch, letterlijk én figuurlijk.


Wie had kunnen bedenken dat het bakken van een brood mij zoveel levenslessen zou leren? Het is de perfecte hobby om een stapje terug te doen. Om mijn haastige leven even op pauze te zetten, om langzamer te leven en ook om íetsjes minder perfectionistisch te zijn. Want nee, dit proces is verre van perfect. Chaos eerder, want de keuken is wel steeds weer een enorme bende…
7 Comments
Leuk, ik heb ook een starter opgestart, nog niet gebakken. Ik ben heel benieuwd of het wat gaat worden 🙂
Wat leuk! Ik wens je heel veel succes en vooral plezier met het bakken 🙂 Het is zo leuk om te doen en ervan te eten uiteraard!
Ziet er al vast heerlijk uit.
Ik zelf kook liever dan bakken.
Wat leuk, dat ziet er heerlijk uit! Ik ga binnenkort een workshop desembrood bakken volgen, ben heel benieuwd! Veel bakplezier!
Een cursus?! Wat gaaf! Nooit over nagedacht dat die ook gegeven worden. Jij ook veel bakplezier!
Van een collega heb ik een starter gekregen. Ik hoopte dat dit een nieuwe hobby van mij zou worden, maar ik heb er nog niks mee gedaan, haha! Mijn man daarentegen wel, maar hij kan dan ook goed koken en bakken (hij is kok). Leuk dat jij er veel plezier aan beleeft!
Ieder z’n ding! En ook wel lekker dat je zelf niet hoeft te bakken maar er wel van kan mee-genieten 😉